2 Αυγ 2012 Σχετικά με την εξέλιξη των μεγάλων έργων της Ηπείρου
Η Διοικούσα Επιτροπή του Τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ μετά από ενημέρωση που έκανε μέλος της Αντιπροσωπείας του Τμήματος, εξέτασε το θέμα της εξέλιξης μεγάλων έργων που εκτελούνται στην Ήπειρο αλλά και αυτών που βρίσκονται εκτός ορίων του περιφερειακού Τμήματος, συγκεκριμένα στην γειτονική μας περιφέρεια της Αιτωλοακαρνανίας αλλά επηρεάζουν καθοριστικά την ανάπτυξή της.
Από τα εννέα πιο πάνω μεγάλα έργα ομαλή εξέλιξη έχει μόνο το έργο Καρτέρι –Γερακάρι-Πάργα ενώ τα υπόλοιπα οκτώ (8) υπολειτουργούν και βρίσκονται είτε σε καθεστώς «διάλυσης εργολαβίας», είτε ένα βήμα πρίν.
Για τα έργα του Λιμένα Ηγουμενίτσας πρέπει να αντιμετωπιστούν τα αντίστοιχα προβλήματα με αποφάσεις εντός συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων και από τις υπηρεσίες και από τις εργοληπτικές επιχειρήσεις.
Για τον Α/Κ Άρτας, τμήμα του έργου της παράκαμψης της Άρτας –Φιλιππιάδας τμήμα Αγ. Δημήτριος –Σελλάδες πρέπει χωρίς χρονοτριβή να βρεθεί λύση Δημοπράτησης για να αποφευχθεί η απένταξή του μια και αποτελεί τμήμα του όλου έργου.
Για τα υπόλοιπα έργα αν και οι πληρωμές των πιστοποιήσεων των παραπάνω έργων διενεργούνται κανονικά, σε μεγάλο βαθμό, αυτή η μαζική κατασκευαστική αδυναμία δεν οφείλεται αποκλειστικά στις αναδόχους εταιρίες, αλλά και στο τέλμα ρευστότητας των εταιριών από άλλα έργα που εκτέλεσαν ή εκτελούν σε άλλες περιοχές της χώρας, για τα οποία δεν πληρώνονται. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, τότε με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, οι επιβλέπουσες υπηρεσίες είναι αναγκασμένες να προχωρήσουν σε διαδικασία έκπτωσης των αναδόχων.
Αυτή η δυσάρεστη εξέλιξη με επιπτώσεις και στις τοπικές κοινωνίες πέρα της καθυστερήσεως των έργων για τουλάχιστον έξι μήνες πρέπει να αποφευχθεί.
Αν υποθέσουμε ως δεδομένο το γεγονός της δόσης μηνός Αυγούστου της δανειακής σύμβασης της Ελλάδας, η οποία περιλαμβάνει την αποπληρωμή των χρεών του Ελληνικού Δημοσίου προς τις εργοληπτικές εταιρίες, προτείνουμε να αναληφθούν πρωτοβουλίες ώστε να αναβληθούν οι προβλέψεις τις νομοθεσίας δημοσίων έργων περί έκπτωσης των αναδόχων για τρεις περίπου μήνες και για την ομαλή συνέχιση των έργων.
Εφαρμόζοντας μια τέτοια λύση πρέπει να αποφευχθεί το βήμα της «Ειδικής πρόσκλησης» για καθυστέρηση των εργασιών των συγκεκριμένων έργων παρότι οι πληρωμές των πιστοποιήσεων διενεργούνται κανονικά.
Αν στο τέλος Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου εξοφληθούν οι εργοληπτικές επιχειρήσεις πρέπει με τη νέα ρευστότητα να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς εργασιών.